Elevii de la Colegiul National I.L. Caragiale din Bucuresti participa la finala cele mai mari competitii de antreprenoriat pentru elevi din Europa, JA Europe Company of the Year Competition 2016.
Elevii romani vor prezenta in Elvetia ochelarii Mitra ce vin in sprijinul nevazatorilor sau persoanelor cu deficienta mare de vedere, ajutandu-i sa se integreze mai usor in mediul inconjurator, evitand usor obstacolele şi pericolele deplasarii in spaţiu. Ochelarii au fost fabricati cu ajutorul unei imprimante 3D si sunt dotati cu un set de senzori care analizeaza toate informatiile despre obiectele din jur, le proceseaza si le transmite utilizatorului prin sunete de o intensitate si o frecventa variabila. Ochelarii Mitra sunt capabili sa ajute utilizatorul, printre altele, sa evite obstacolele si sa se deplaseze in linie dreapta, setand un punct de referinta si atentionand nevazatorul prin sunete cand acesta se abate de la directia setata.
In cadrul finalei europene JA Europe Company of the Year Competition 2016, echipa Oculus va concura cu alte 35 de mini companii care au castigat etapele nationale din tarile lor. Pe parcursul acestui an 275,000 de elevi au participat in programul JA Compania la nivel european.
Programul “Compania” derulat de JA Romania le ofera elevilor o experienta reala de antreprenoriat, prin care acestia au oportunitatea de a transforma o idee intr-o afacere pilot, impreuna cu prietenii si colegii. Programul se incheie cu participarea celor mai bune echipe, la finala nationala si ulterior la finala europeana a competitiei “Compania Anului”, intitulata JA Europe Company of the Year Competition. Programul se deruleaza si in facultati, sub denumirea ”Start Up”, fiind cel mai mare program universitar de educatie antreprenoriala din Romania. In acest an marele premiu la JA Europe Enterprise Challenge, finala europeana a programului ”Start Up”, a fost castigat de echipa Save Energy din Romania, care dezvolta o priza inteligenta ce intrerupe alimentarea cu energie electrica a diferitelor aparate atunci cand acestea sunt in stand-by.
In ultimii 6 ani, echipele de elevi si studenti, inscrise in competitie, urmeaza si un program de incubare in care au ocazia sa primeasca feedback de la antreprenori si investitori prin webinarii si sesiuni de consultanta la clasa, sa castige finantari pentru a-si lansa proiectele de business si sa-si testeze ideile de afaceri cu clienti reali, facand prima vanzare si verificand fezabilitatea produselor si serviciilor pe piata reala. (A.D.).